KOSILNICA NA NITKO

Kaj bo vaš prvi nakup za vrt to pomlad? Kosilnica na nitko? Odlična izbira.

Zagotovo mnogi med vami letos kupujete novo vrtno orodje in veselo brskate po spletu in iščete dobre in ugodne ponudbe.

Preberite spodnji zapis, ki vam mogoče pomaga pri vaši izbiri. Kosilnica na nitko je zagotovo eden bolj uporabnih vrtnih strojev.

Danes vam bomo predstavili kosilnice na nitko ali motorne kose, po domače pa kar nitkarice ali laksarice. Kaj potrebujemo za naš vrt, živo mejo in drevje? Na kaj moramo biti še posebej pozorni, ko kupujemo nov vrtni pripomoček? Kako izbrati pravo motorno koso, ki nam bo v pomoč pri delu in, ki ne bo obležala v kotu vrtne ute? To so vprašanja na katera upamo, da najdete odgovor, ko preberete spodnje vrstice.

Pri nakupu bodimo pozorni na:

 • Enostavnost uporabe– lahek zagon, enostavna menjava priključkov, menjava nitke
 • Udoben oprtnik, ki je pomemben da nas nošnja kosilnice ne ožuli
 • Zložljiv ročaj, kar olajša transport in samo hrambo
 • Ustrezen motor: dovoljšna moč, ustrezne emisije…
 • Ugodna cena
 • Urejen servis
 • Nasvet ob nakupu

Vrste motornih kos:

Lahko izberete električno, akumulatorsko ali pa bencinsko kosilnico na nitko… Kako se pravilno odločiti? Nekaj dejstev.

Električne nitkarice

so primerne za košnjo manjših do srednjih površin, so manj močne in primerne za površine kjer imamo v bližini vir elektrike.

Plusi:
Enostavne za uporabo,
Lahke za prenašanje.
Enostavne za vzdrževanje.

Minusi:
nimamo elektrike v bližini,
dolgi podaljševalni kabli,
nevarnost podaljševalnega kabla za poškodbe,
majhna moč,
primerne le za manjše površine.

Akumulatorske kosilnice na nitko

Plusi:
neodvisne so od napajanja,
ni kabla,
lahke za rokovanje,
enostavne za rokovanje,
enostavno vzdrževanje.
Minusi:
majhna moč,
visoka cena,
dolgo polnjenje baterij,
primerna za manjše površine.

Motorna kosilnica na nitko

je najbolj pogosta in tudi najbolj učinkovita izbira.

Primerna je za večje površine in daljše delo na vrtu ali sadovnjaku, pa tudi vinogradu.

Plusi:
velika moč,
neodvisnost od elektrike,
primerna za večje površine, grmovje, živo mejo,
možnost različnih priključkov,
cena…
Minusi:
hrup,
zahtevnejše vzdrževanje,
težje rokovanje.

GARTENXL MOTORNA KOSA 5v1

Odličen pomočnik na vašem vrtu! Kvalitetno izdelana kosilnica na nitko je pravi vrtni robot. Poleg košnje trave jo lahko uporabite še za košnjo zaraščenega terena, saj poleg nitke dobite še kvalitetno trizobo rezilo. Poleg njega še nastavek za obrezovanje dreves in grmičevja -kvalitetne škarje, verižno žago za obrezovanje žive meje ter podaljšek s katerim sežete do najbolj nedostopnih predelov.

Menjava vseh dodatkov je hitra in zelo enostavna. Vrtnarjenje z našo kosilnico vam bo v užitek.

Naramnice

Kosilnica na nitko GARTENXL 5v1 ima zelo udobno oprsnico, ki si jo oprtate na obe rami, kar je veliko bolje, kot , da vam kosilnica visi preko ene rame. Med delom vam nudi dober občutek. Hrbtenica vam bo hvaležna.

Motor

Kosilnice na nitko odlikuje varčen in sodoben motor višjega cenovnega razreda s prostornino 53cm3 in 3 KM. Motor je dovolj močan, da je delo z njim nemoteno. Nudi čist izpuh, narejen je po emisijskem standardu EURO II.

PRIKLJUČKI KOSILNICE GARTEN XL 5V1

Ker ima kosilnica na nitko GARTENXL na voljo kar pet funkcij, ne potrebujete dodatnih naprav za delo v vašem vrtu. To pa pomeni prihranek pri času in denarju. Pa seveda zavzame veliko manj prostora kot pet različnih naprav.

a) Nitka

Navita je na posebno plastično ohišje, gumb na spodnji strani nam omogoča, da ko se nitka porabi, z njim le s pritiskom ob tla znova odvijemo nitko z glave in nadaljujemo s košnjo.

b) Trizobo rezilo

Trizobo rezilo je kot že rečeno izdelano iz jekla, s toplotno obdelanimi robovi kar omogoča hiter in kvaliteten odrez vej, grmičevja. Kosilnica na nitko je tako primerna tudi za čiščenje bolj zaraščenih terenov.

c) Verižna žaga

Robustno izdelana verižna žaga je namenjena obrezovanju drevja, grmovja. Tudi debelejših vej. Pri delu nam pomaga podaljšek, zato ne potrebujemo lestve pri žaganju tudi najvišjih vej .S podaljškom sežemo 3 metre visoko.

č) Vrtne škarje

So nagibne, nastavljamo jih lahko po želji in seveda po potrebi. Postrižejo tudi višje vrhove vaše žive meje.

d) Podaljšek

Dodatni pomočnik pri delu na vrtu, doseže vrhove!

SHRANJEVANJE NITKARICE NA SEZONO IN NJENO VZDRŽEVANJE

Da bi naša naprava spomladi dobro delovala moramo poskrbeti za naslednje:

ČIŠČENJE MOTORNE KOSE
Ko se sezona košenja zaključi, morate temeljito očistiti napravo. Očistite ostanke trave, ki so se nabrali v ohišju in na področju izpušne cevi. Poskrbite, da bo odšla kosilnica na nitko na zimski počitek temeljito očiščena. Kosilnico enostavno očistite s krtačo in vodo.

IZPRAZNIMO GORIVO
Med zimskim počitkom mora biti rezervoar prazen. Če pustimo mešanico v rezervoarju, bomo spomladi morda imeli težave z vžigom. Svetujemo vam, da kosilnico pri zadnji košnji temeljito izpraznite.

PREVERIMO NIVO OLJA
Pred zimskim počitkom moramo poskrbeti tudi za ustrezno raven olja. Po potrebi izvedite oljni servis sami ali poiščite pomoč na našem servisu. Za delo s kosilnicami GARTENXL uporabljajte najbolj kvalitetno olje.

PREGLED PRIPOMOČKOV
Če ste opazili, da trizobo rezilo ni več ostro, vam svetujemo, da nož snamete in ga naostrite. Če niste vešči takšnih opravil, je bolje, da ga odnesete k strokovnjaku, ki ga bo naostril in uravnotežil. Najbolje je, da ta postopek ponovite vsakih 25 delovnih ur, saj s tem dosežete optimalen učinek košnje.

Prav tako preverite vrtne škarje in verižno žago.

Po končanih vzdrževalnih delih kosilnico shranite v suh prostor, dobro je, da jo pokrijete in tako zavarujete pred prahom. Kosilnica naj bo shranjena v običajnem položaju.

KRATEK POVZETEK

Naša ponudba je pestra, na vas pa je , da se odločite katera kosilnica na nitko bo vaša. Odvisno pa je seveda od dela, ki ga morate opraviti na vrtu.

Če se kljub prebranemu ne morete odločiti za primerno motorno koso, vas vabimo, da nas obiščete v našem razstavnem salonu v Vodicah.

KOSILNICA NA NITKO GARTENXL

Plevel, grmičevje, zaraščeni teren…vam je poznano? Kosilnica na nitko GARTENXL je odgovor in rešitev.

Čiščenje po dolgi zimi ali čiščenje po dolgih letih z našo motorno koso ne bo več problem. Kosilnice na nitko so izdelane za delo na neprijaznih terenih, so učinkovite in natančne pri delu. Rokovanje je enostavno, saj vam ponujamo mnogo pametnih rešitev. Ponujamo več orodij v enem stroju. Učinkovito rezilo je namenjeno delu na grobem terenu in finemu obrezovanju. Delo z njimi je lahko, udobno in praktično. Izdelane so tako, da vam delo v težkih in neprijaznih razmerah olajšajo.

Torej:

 • Enostavno rokovanje
 • Trpežna izdelava
 • Večfunkcijska naprava- košnja, žaganje in obrezovanje
 • Kvaliteten motor
 • Udobne naramnice
 • Svetovanje ob nakupu
 • Garancija
 • Hiter in kvaliteten servis